Velikonoční beránek!
30 minut
184 kcal
10 porce
Ahoj všichni! Jsme zpět s dalším receptem! Tentokrát to nebude nic jiného než velikonoční beránek, ovšem ve vylepšené verzi!
Budete potřebovat:
- 2 vejce (žloutky oddělíme od bílků)
- 80 g tvarohu
- 300 g kefíru
- 40 g rozpuštěného ghe (popřípadě obyčejného másla/ kokosového nebo řepkového oleje)
- pár kapek šťávy z citronu
- 250 g špaldové hladké mouky
- 30 g vanilkového proteinu
- 70 g sladidla, já použila erythritol
- lžičku mleté vanilky
- ½ balení prášku do pečiva (cca 8 gramů)
- volitelně rozinky, nasekané datle nebo jiné sušené ovoce - já použila krájené fíky
- strouhaný kokos na vysypání formy
Postup vůbec není složitý. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Sypké a tekuté suroviny budeme míchat zvlášť. V jedné míse si tedy smícháme 2 žloutky, tvaroh, kefír, rozpuštěné ghe (máslo či jiný tuk) a přidáme i šťávu z citronu. V druhé míse společně promícháme špaldovou mouku, vanilkový protein, sladidlo, mletou vanilku a prášek do pečiva.
Sypkou směs postupně přidáváme k té tekuté, mícháme. Pořádně promísíme, dokud se těsto nespojí. Nyní přichází čas na bílky. Ty vyšleháme do sněhu (doporučuji k nim přidat špetku soli). Tuhý sníh z bílků zapracujeme do těsta. Teď už záleží, zda se rozhodnete svého beránka ještě něčím ozvláštnit. Můžete přidat rozinky nebo třeba nakrájet a přidat pár datlí. Já do svého beránka přidala hrst krájených fíků. Tento krok však lze vynechat.
Formu na beránka si vymažeme máslem, já opět použila ghe. Následně vysypeme strouhaným kokosem a vylijeme sem těsto. Teď už stačí beránka jen upéct! V předehřáté troubě ho necháme cca 50 minut, jeho stav kontrolujeme pomocí špejle.
Počkáme, než zcela vystydne a poté ho vyklopíme a zdobíme dle libosti.
A je hotovo! Doufám, že recept vyzkoušíte a tento krasavec bude zdobit mnoho velikonočních stolů.
Krásné Velikonoce a první teplé jarní dny vám přejí Míša Jurajdová s celým týmem Irifit!